Blog

Boşanma Davası ve Boşanma Avukatı

Boşanma Davası ve Boşanma Avukatı

Aile hukuku içerisinde olan boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli dava türleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tarafların öncelikle anlaşmalı mı yoksa çekişmeli olarak mı boşanacağına karar vermesi gerekir. Boşanma avukatı ücreti de buna göre değişmektedir.


Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısa sürer ve ödeyeceğiniz avukatlık ücreti daha düşük olur. Bu dava türü ortalama olarak 1 ay sürmektedir. Anlaşmalı boşanmalar için gerekli evraklar dilekçe ve protokoldür. Dilekçe ve protokolün hukuka uygun olarak düzenlenmesi ve eksik bir hususun olmaması gerekir.


Tek celsede anlaşmalı olarak boşanmak için tarafımızdan avukatlık hizmeti alabilirsiniz. Eğer süreci kendiniz yürütecek zamanınız varsa sadece dilekçe ve protokol hizmeti de alabilirsiniz. Dava dilekçesinin ve protokolün aile mahkemesine sunulmasıyla birlikte süreç başlamış olur. 


Anlaşmalı boşanmalarda tazminat, nafaka ve çocukların velayeti gibi durumlara taraflar birlikte karar verirler. Her iki tarafında anlaşmalı boşanma davalarında duruşmaya katılması zorunludur. 


Çekişmeli boşanma davası ise ortalama olarak 1-2 yıl sürmektedir ve avukatlık ücreti daha yüksektir. Bu dava türü için kesinlikle avukat ile temsil edilmeniz gerekir aksi takdirde ciddi hak kaybıyla karşılaşabilirsiniz. 


Şiddetli geçimsizlik boşanma davasının genel sebebidir. Boşanmanın özel sebepleri ise zina, hayata kast, pek kötü davranış, haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı gibi sebeplerdir.  


Boşanma ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 




Evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını söyleyebilmek için evlilik eşlerden biri için evliliği devam ettiremeyecek kadar çekilmez olmalıdır. Örnek olarak eşe kötü muamele etmek, ahlaksız bir hayat sürmek, cinsel uyuşmazlık, evin ve çocukların bakımını ihmal etmektir. 


Çekişmeli boşanma davasıyla birlikte nafaka, maddi-manevi tazminat talep edilebilir. Tazminat ve nafaka miktarını hakim tarafların maddi durumuna bakarak değerlendirir. Maddi ve manevi tazminat taleplerinde hakim genellikle en fazla davalı tarafın gelirinin yaklaşık 10 katına hükmeder. 


Karşı taraf 2023 yılı itibarıyla asgari ücret ile çalışıyorsa 8500 TL x 10 = 85.000TL en fazla olacak rakamdır. Sizin kusurunuz ve karşı tarafın kusuru oranında bu rakamdan indirime gidilir. 


Yoksulluk nafakası da yine aynı şekilde değişiklik göstermektedir. Yaş, evlilik süresi, ekonomik ve sosyal durum, yaşanılan çevre vb. faktörler bu miktarı etkileyecektir. 


Her şeyin ortalama olduğu bir örnek vermek gerekirse, kadın eşin ev hanımı olduğu ve davalı erkek tarafının da asgari ücretli olduğunu da düşünürsek, aylık olarak alacağınız ortalama yoksulluk nafakası 8500TL’nin %20 ile %30 aralığındadır. Bu da aylık ortalama 1700 ile 2500 TL arasında bir rakam ortaya çıkarır. Belirttiğimiz gibi her olay kendi özelinde değerlendirilir. 


Çocuğun velayeti hususu ise her olay özelinde değişkenlik gösterir. Fakat annenin boşanmada ağır bir kusuru olmadıkça %70 oranında velayet annede kalmaktadır. 3 yaşına kadar olan çocuklar ise anne bakımına muhtaç oldukları için velayet geçici de olsa anneye verilmektedir. 


Boşanma davaları için dilekçeyle birlikte adliyelerde bulunan aile mahkemesine başvurmanız gerekir. Dava açmak için her yıl değişen harç ve masraf ödeyeceğinizi de belirtelim. 


Boşanma avukatı olarak anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları için profesyonel avukatlık hizmeti vermekteyiz. 0216 999 56 55 Büromuzun sabit hattıdır. Aynı zamanda çalışma saatlerimiz içerisinde web sitemizden canlı sohbet aracılığıyla sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.