TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ve GEÇERLİLİK ŞARTLARI
Tahliye Taahhütnamesi Türk Borçlar Kanunun 352. maddesi 1. fıkrasında düzenlenmiştir. Bu düzenleme şöyledir; “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir”.
GEÇERLİLİK ŞARTLARI:
1-Yazılı olmalı
Tahliye taahhüdünün geçerliliğinin birinci ve en önemli şartı yazılı olması zorunluluğudur. Zira bu kural Türk Borçlar Kanunun “emredici” hükmüdür. Sözlü tahliye taahhüdüne dayalı olarak kiracının tahliyesi istenemez.
2-Belli Bir Tahliye Tarihi Olmalı
Taahhüdün yazılı olma zorunluluğunun ardından kanunun bir başka “emredici” hükmü, mecurun hangi tarihte boşaltılacağının belli olması olup bu durumun da yazılı olması kanun gereğidir. Mecurun hangi tarihte boşaltılacağının bilinmemesi veya taahhüt içerisinde bildirilmemiş olması, taahhüdün geçerliliğini etkileyen en önemli sebeplerdendir. Kanunun bildirdiği gibi “belli bir tarih” bulunmak zorundadır. Tahliye taahhüdünde, kiralananın hangi tarihte boşatılacağının taahhüt edildiği “tarih” yazılmış olmalıdır.
3-Kiralananın Tesliminden Sonra Düzenlenmiş olmalı
Bir tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için kanunun “emredici” üçüncü hükmü; kiralananın kiracıya tesliminden sonraki bir tarihte imzalanmış olmasıdır. Yazılı tahliye taahhüdünde düzenlenme veya tanzim tarihi bulunmalıdır. Düzenleme tarihinin bulunmaması halinde bu husus, tahliye taahhüdünü geçersiz bir taahhüt haline getirmez. Bu husus tahliye aşamasında taahhüdün verildiği zamana ilişkin olarak kiracının itirazına karşı, kiraya verene büyük bir ispat külfeti yükleyecektir. Çünkü kiralananın tesliminden önce veya teslim anında alınan veya imzalanan, sözleşme ile aynı tanzim tarihini taşıyan tahliye taahhüdü, geçerli bir tahliye taahhüdü olmayacaktır. Bu durum belirtilen Yargıtay kararı ve daha birçok Yargıtay kararları ile de çok açık bir şekilde ifade edilmiştir.
Tahliye taahhüdünün ilk kira sözleşmesi yapılırken kiracı tarafından imza edilmek suretiyle kiraya verene teslimi halinde de, bu tahliye taahhüdünün hiçbir geçerliliği bulunmayacaktır. Çünkü 6098 sayılı kanun ile kiralananın kiracıya teslimi zorunluluğu bulunmakta olup, teslim öncesi yapılan tüm sözleşmeler batıl kabul edilmiştir.İlk kira sözleşmesinin yapılmasından ve kiralanan teslim edildikten sonra yapılmış ilk sözleşmenin devamı esnasında veya sonraki kira dönemlerinde verilmiş yazılı tahliye taahhüdü; artık serbest irade ile verildiği ve baskı altında bulunulmadığı kabul edildiğinden geçerli bir tahliye taahhüdüdür.
4-Bizzat veya Vekil Tarafından İmzalanmalı
Tahliye taahhüdünün geçerliliği için bulunması gereken bir
şart da tahliye taahhüdünün bizzat kiracı tarafından verilmiş ve imza edilmiş
olmasıdır. Onunla birlikte oturan aile fertlerinden birinin yaptığı taahhüdün
bir hükmü yoktur.
TARİH KISIMLARI BOŞ OLAN TAAHHÜTNAME GEÇERLİ MİDİR ?
Kanunun emredici kuralı olan kiralananın teslimi şartının
özüne aykırı bir husus olsa da, tahliye taahhüdün sonradan doldurulması
geçerlilik şartını etkilemez, taahhüt kural olarak geçerli olur. Beyaza imza
atan kişi, beyaza attığı imzanın neticelerine de katlanmak zorundadır. Yargıtay
bu yönde vermiş olduğu karar da, “kiracının, belge münderecatını peşinen kabul
etmiş saydığını” kabul etmiştir. Kiracı boş olarak imzaladığı belgenin tahliye
taahhüdü olarak verilmediğini veya tahliye taahhüdü olarak verilmekle beraber
tahliye tarihi ve diğer hususların kiraya veren ile aralarındaki anlaşmaya
aykırı doldurulduğunu ispatlayamadığı sürece bunlar geçerli olacaktır.
Kira hukukundan doğan hukuki ihtilaflarda Bulut Adalet
olarak müvekkillerimiz için profesyonel avukatlık hizmeti vermekteyiz.
Sorularınız mı var? Hemen canlı sohbete yazabilirsiniz.