Blog

Miras Davaları

MİRAS HUKUKU  


Miras, bir kimsenin ölümü ile mirasçılarına geçen özel hukuk ilişkilerinin tümünü ifade eder, yani tereke anlamına gelir.


MİRAS DAVALARI:

1-Tereke Tespit Davası:

Mirasbırakanın bıraktığı mirasın tam olarak tespitinin yapılamadığı hallerde, banka hesaplarının ve mirasbırakanın üzerine kayıtlı olan taşınır ve taşınmazların mahkeme tarafından belirlenilmesini istenen dava türüdür. HMK m. 383 hükmü uyarınca terekenin tespiti davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise mirasbırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.



2-Tenkis Davası:

Tenkis davası, kural olarak saklı paylı mirasçıların ve istisnaen de saklı paylı mirasçıların alacaklarının, hakimden mirasbırakanın tasarruf oranını aşan kazandırmalarının bu oranda etkisizleştirilmesini talep ettikleri davadır. Örneğin; mirasbırakan sağ iken mirasçılardan bir tanesine ev bağışlamış ise diğer mirasçılar bu işlemin iptalini isteyebilirler. Tenkis davası ancak mirasbırakanın ölümü halinde açılabilir. Tenkis davası açma süresi, mirasçılar saklı paylarına tecavüz edildiğini öğrendikleri günden itibaren 1 yıl ve her halde 10 yıldır. 



3-Ortaklığın Giderilmesi Davası (İzale-i şuyu)

Mirasın paylaşılması hususunda tüm mirasçıların yasanın aradığı şekil şartlarına uyarak anlaşmaları mümkün olmazsa, her mirasçısı paylaşmanın mahkeme eliyle yapılması için bir paylaşma davası açmaya yetkilidir.  “Her mirasçı terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh hukuk mahkemesinden isteyebilir.”


Miras hukukundan doğan hukuki ihtilaflarda Bulut Adalet olarak profesyonel avukatlık hizmeti vermekteyiz. Sorularınız mı var? Hemen canlı sohbete yazabilirsiniz.