Blog

Kira Arabulucu Başvuru Zorunluluğu Getirildi

Kira Arabulucu Başvuru Zorunluluğu Getirildi

Yargı paketinde yapılan değişiklikle birlikte kiracı kiralayan arasında doğan tüm uyuşmazlıklar için dava açılmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geldi. 


İster konut (ev) ister işyeri kirası olsun taraflardan herhangi biri kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından sonrasında dava açmadan önce arabulucuya giderek uyuşmazlığın çözülmesini talep edecek. Bu durumda arabulucu tarafından düzenlenecek tutanak ile anlaşmanın sağlanamaması halinde ancak dava yoluna gidilebilecek.


İcra dairelerine ve icra hukuk mahkemelerine yapılacak başvuruların arabuluculuk kapsamına girmediğini belirtelim.


Arabuluculukta Uyuşmazlık En Fazla 4 Hafta Sürecek


Arabuluculuk sürecinin tamamlanması için 3 haftalık süre vardır. Bu süre içerisinde görüşmelerin yapılması ve sonuca varılması gerekir. Zorunlu durumların ortaya çıkması durumunda ise sürenin 4 haftaya çıkması mümkündür. 


Taraflar uyuşmazlığın neticelenmesi için birden çok bir araya gelebilecek ve uyuşmazlığın ilk toplantıda çözümlenememesi halinde kanunda belirlenen üç haftalık süre içerisinde herhangi bir toplantı sayısına bağlı kalmadan görüşebilecekler.


Arabuluculuk Süreci İçin Kim Başvuru Yapacak


Uyuşmazlığın giderilmesini kim istiyor ise arabulucuya o taraf başvuruda bulunacak. Örnek olarak kiralananın tahliyesini isteyen ev sahibi arabulucuya başvuruda bulunacak. 


Arabuluculuğun Sona Ermesi


Taraflar arabulucuda anlaşabilir veya anlaşamayabilirler. Anlaşma durumunda arabulucu tarafından tutanak tutulacak ve taraflar bu tutanağı imzalayacaklardır. Taraflar anlaştıkları uyuşmazlık konusuyla ilgili dava haklarını kaybederler. Yani arabulucuya başvurduğunuz ve uyuşmazlık konusunda anlaştığınız durumda dava hakkınız ortadan kalkmaktadır.




Anlaşamama durumunda ise yine arabulucu tarafından tutanak tutulacaktır. Bu tutanakla beraber yaşadığınız uyuşmazlığa ilişkin taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesine başvurup dava açmanız gerekmektedir. Özellikle tahliye davaları için dava açma sürenize dikkat etmeli ve bu süreyi geçirmemeye dikkat etmeniz gereklidir.




Arabuluculuğun Artıları ve Eksileri


Tahliye davaları ortalama 1 yıl sürmekteyken arabuluculuk ise ortalama 1 ay içerisinde sonuçlanacaktır. Arabuluculuk anlaşması mahkeme kararına eşdeğerdir. Arabuluculuk sürecinde uyuşmazlıklarınızı rahat bir ortamda ve açıkça konuşabilirsiniz. Süreçte konuşulan her şey gizli tutulur. 


Taraflar kendi çözümlerini bulduklarından anlaşmazlıklar ortadan kalkarken ilişkiler de devam eder. Fakat mevcut ortamda kira uyuşmazlıklarının yüksek bir yüzdesi kira bedelinden kaynaklandığı için biz bu uyuşmazlıkların birçok meslektaşımız gibi arabulucuda çözülmeyeceğine inanmaktayız. 


Kanunen %25’lik sınırlama olduğu için arabulucuda bu yüzdeliği aşamayacak ve farklı bir öneriyle taraflara yaklaşamayacaktır. Bu sebepten dolayı arabuluculuk çoğunlukla uyuşmazlığın giderilmesini isteyen taraf için zaman kaybı olacağı kanısındayız. 


Kira hukukundan doğan hukuki ihtilaflarda Bulut Adalet olarak müvekkillerimiz için profesyonel avukatlık ve arabuluculuk hizmeti vermekteyiz. Sorularınız mı var ? Hemen canlı sohbete yazabilirsiniz.