Blog

İşe İade Davası

İŞE İADE DAVASI

Her ne kadar uygulamada bu davalar ‘’işe iade davası’’ olarak adlandırılmaktaysa da davanın konusu aslında işverence yapılmış olan feshin yasaya uygun bulunup bulunmadığının tespitidir. Fakat daha net anlaşılması için işe iade davası olarak bu dava türünü açıklayacağız.


İşe iade davası işçinin haklı bir neden olmaksızın işine son verilmesi halinde, işyerinde aynı koşullar altında tekrar işe başlatılmasını talep eden bir dava türüdür. Mahkemece işe iade davasının kabulü halinde, işveren işçiyi işe başlatmakla yükümlüdür. Mahkemenin işçinin işe başlatılmasına karar vermesine rağmen, işçiyi işe başlatmayan işveren işçiye işe başlatmama ve boşta geçen süre tazminatlarını ödemek durumundadır.


İş güvencesinden yararlanarak işe iade davası açabilmek için belli başlı şartların gerçekleşmiş olması gerekir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:


*İşveren bahsi geçen iş yerinde en az 30 işçi çalıştırıyor olmalıdır.

*İşe iade davası açmak isteyen işçi o işyerinde en az 6 ay çalışmış olmalıdır.

*İşçi ve işveren arasında belirsiz süreli bir sözleşme bulunmalıdır.

*İş sözleşmesinin feshinin geçerli bir sebebe dayanmıyor olması gerekir.


İş akdi işverence feshedilen işçi tarafından feshin geçersizliğine ilişkin açtığı dava sonucu mahkemece işe iade kararı verildiği takdirde fesih geçersiz sayılmaktadır.


4857 sayılı İş Kanunun 21. Maddesi uyarınca “İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır.’’ Bu başvurunun nasıl yapılacağı hakkında kanunda bir düzenleme bulunmamaktadır. İspat açısında yazılı bir şekilde yapılması daha yararlı olacaktır. İşçi kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren on iş günü içinde işverene işe başlatılmak için başvuru yapmadığı takdirde fesih geçerli hale geleceğinden işveren işçiyi işe başlatmak zorunda kalmayacaktır. On günlük süre hak düşürücüdür. İşveren de buna karşılık olarak işçiyi bir aylık süre içerisinde işe başlatmak zorundadır. İşçi on günlük süre içinde işverene başvurduğu takdirde, işveren işçiye kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödeyecektir. Uygulamada işe iade davaları genelde 4 aydan uzun sürdüğü için otomatik olarak 4 aylık bir maaş tazminat konusu olmaktadır.