Blog

Boşanma Sonrası Mal Paylaşımı

Boşanma Sonrası Mal Rejimi

Ülkemizde evlilik sözleşmesi olarak bilinen mal rejimi sözleşmesi genelde eşler tarafından tercih edilmemektedir. Böyle olunca boşanma sonrası mal rejimi tasfiyesinde eşlerin mallarının durumu kanundaki genel düzenlemeye göre yapılmaktadır. 2002 tarihinde yürürlüğe giren yeni Medeni Kanun ile edinilmiş mallara katılma rejimi yasal mal rejimi olarak düzenlenmiştir. Peki bu ne anlama gelmektedir beraber inceleyelim.


Edinilmiş Mallar: Kısaca eşlerin kişisel malı olarak nitelenmeyen bütün malvarlığı unsurları eşlerin edinilmiş malıdır. Her eşin karşılığını vererek elde ettiği mal varlığı yine edinilmiş mallara dahil olacaktır. Örnek vermek gerekirse; maaş, ikramiye, ev eşyaları, gayrimenkuller, araçlar, iş kazası nedeniyle ödenen eşe ödenen tazminatlar ve kişisel malların gelirleri verilebilir. Bahsi geçen tüm edinilmiş mallar evlilik sonrası yarı yarıya diğer eşle paylaşıma tabi olucaktır. 


Kişisel Mallar: Kanuna göre: 

1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,

2. Evlilik başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras

yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri, 

3. Manevî tazminat alacakları,

4. Kişisel mallar yerine geçen değerlerdir. 


Önemli Husus: Bir eşyanın kişisel eşya sayılmasında eşyanın finansmanındaki kaynak değil, bizzat eşyanın kullanım amacı esas alınır. Yani mal eşlerin edinilmiş mallarından finanse edilmiş olsa bile yalnız eşlerin kişisel kullanımına yarayan eşyalar kişisel mallar içinde yer alır. Örnek vermek gerekirse; eşlerin giysileri, takıları, bir eşin miras yoluyla elde ettiği mallar, evlenmeden önce mevcut bulunan mal varlıkları, bağışlama yoluyla elde edilen mallar, manevi tazminat alacaklarıdır. Bu tür mal varlıkları kişisel eşya sayılacak ve evlilik sonrası mal paylaşımına tabi olmayacaktır.


İspat Yükü: Belirli bir malın eşlerden birine ait olduğunu iddia eden kimse, iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır. Bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir ve yarı yarıya paylaşıma tabi olur.


Sone Erme ve Tasfiye: Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü, sözleşme yapılarak başka bir mal rejiminin kabulüyle, mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesi veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.


Boşanma sonrası mal paylaşımının nasıl yapılacağı özet olarak bu şekildedir. Mal Paylaşımı için Bulut Adalet olarak müvekkillerimiz için profesyonel avukatlık hizmeti verilmektedir. Sorularınız mı var? Hemen canlı sohbete yazabilirsiniz.