Blog

Anlaşmalı Boşanma

ANLAŞMALI BOŞANMA


Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz. 


Eşlerin anlaşma hususunda anlaşmış olmaları, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına ve ortak hayatın devamının beklenemez hale geldiğine ilişkin bir faraziye olarak kabul edilmiştir. Ancak sırf anlaşmış olma, kendiliğinden boşanma sonucunu sağlamamakta, boşanma kararının verilmesi için bir sebep oluşturmaktadır. Buna dayanarak boşanmaya karar verilebilmesi için bazı ek şartlar vardır.


Şartlar:


a)Evlilik en az bir yıl sürmüş olmalıdır: Bu şart çok kısa evlilik yapma ve sonra boşanma anlaşması ile hakime başvurmayı engellemek amacıyla konulmuştur. Bu şartla tarafların daha birbirlerini iyice tanımadan boşanmaları engellenmek istenmiştir. 


b)Boşanmak için eşler, ya birlikte mahkemeye başvurmalı ya da bir eş diğerinin açtığı boşanma davasını kabul etmelidir


c)Hakimin tarafları bizzat dinlemesi: Bu şart hakimin boşanmaya karar verebilmesi için tarafların iradelerini serbestçe açıklayıp açıklamadıklarının kontrol için konulmuştur. Fakat aynı zamanda, tarafların boşanma hususunu bir kere daha düşünmelerini de sağlar. Taraflar, davada bir avukat aracılığıyla temsil edilseler bile, hakim tarafları huzuruna çağırıp onları son kez dinlemek ister, sadece avukatı dinlemekle yetinmez. Bu dinlemenin açık bir celsede yapılmasına gerek yoktur, celse dışında da olabilir.


d)Tarafların yapmış oldukları anlaşmanın hakim tarafından uygun bulunması: Tarafların anlaşmalı boşanma için evliliğin mali sonuçları ve çocukların durumuna ilişkin anlaşma yapmaları gerekir. Hakim tarafların yaptığı düzenlemeyi uygun bulmazsa, yeni bir düzenleme isteyebilir ya da gerekli değişiklikleri kendi yapabilir. Bu da sürecin istenmeyen sonuçlara yol açmasına ve sürecin uzamasına yol açar. Bu durumdan kaçınmak için sitemizde yer alan daha önce mahkemelerde kullanılmış dilekçelere ve protokole buradan ulaşabilirsiniz.


Anlaşmalı Boşanma hükümleri bu şekildedir. Pendik Avukat, Avukatlar tarafından hazırlanan ve hakimlerin onayından geçmiş daha önce mahkelemerde kullanılmış belgeleri kullanın, risk almayın.Anlaşmalı Boşanma Dilekçesine ve Protokolüne Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca belgelerle ve dava ile uğraşmak istemeyen müvekkillerimiz için tarafımızca profesyonel boşanma avukatlığı hizmeti verilmektedir. Sorularınız mı var? Hemen canlı sohbete yazabilirsiniz.